Кухар. Про смаки не сперечаються. Ми часто використовуємо цей вислів, коли мова заходить про якусь книгу, кінофільм, одяг. Але своїм походженням вислів зобов’язаний кухарському мистецтву. Готування їжі – кулінарія, кухарська справа – давнє мистецтво. Можливо, саме творча сторона кулінарного мистецтва й залучала до цієї сфери людської діяльності вчених, композиторів, письменників. Головне завдання кухаря – готувати не тільки смачну, але й поживну, корисну їжу. Недарма в народі говорять: гарний кухар вартий лікаря. Але щоб оволодіти всіма тонкощами мистецтва приготування їжі, справжній кухар повинен бути людиною, обізнаною з біологією, хімією, товарознавством, фізіологією та з іншими науками. Сполучаючи чотири основні смаки (солодкий, солоний, кислий, гіркий), використовуючи найширшу гаму пахощів, майстер-кухар впливає ароматично-смаковими компонентами їжі на емоційну сферу нашої психіки. Та, крім цього, кухарю потрібно мати творчу фантазію, щоб задовольнити смаки найвибагливіших клієнтів.