АСЕ

зарошуємо

Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів

           Слюсар з ремонту автомобілів. Автомобіль є зручним і найпоширенішим засобом транспортування вантажів, пасажирів. Серед різноманітних професій, що пов’язані з обслуговуванням автомобілів, важливу роль відіграє професія слюсаря з ремонту автомобілів. Професія дуже поширена і необхідна, складна і відповідальна, користується великим попитом на ринку праці.

Слюсарі з ремонту автомобілів ремонтують та обслуговують легкові автомобілі, вантажівки, автобуси та інші транспортні засоби. Здатність швидко і точно встановлювати причину несправності – одне з головних умінь слюсаря з ремонту автомобілів, вимагає добрих розумових здібностей та знання багатьох систем автомобілів. Коли сталася якась механічна чи електрична несправність, слюсарі з ремонту автомобілів з’ясовують симптоми того, що трапилося, і встановлюють, що саме треба ремонтувати. Вони можуть практично перевірити систему керування транспортним засобом та використати діагностичне обладнання для різних систем автомобіля. Коли причину знайдено – приступають до ремонту. Від роботи автослюсаря залежить надійна робота транспортного засобу, безпека пересування пасажирів в автомобілі. Так що відповідальність – необхідна професійна якість слюсаря з ремонту автомобілів.

Крім того – це висококваліфікована праця, що вимагає великого обсягу знань і навичок. Слюсарі з ремонту автомобілів визначають технічний стан електричного обладнання, двигуна автомобіля та роблять ремонт усіх його агрегатів, систем та приладів. Потрібно добре знати будову всіх механізмів різних типів автомобілів, порядок і правила складання і розбирання вузлів та автомобільних агрегатів. Потрібно вміти проводити огляд і діагностику стану машини, вміти користуватися звичайним і спеціальним слюсарним інструментом, пристроями і приладами, проводити контрольні, кріпильні, регулювальні, складально-розбиральні та інші операції. Слюсарям з ремонту автомобілів потрібні знання з фізики та математики, хімії та креслення, з електротехніки, гідравліки та механіки. Необхідно досконало знати принципи та умови роботи систем автомобілів різних марок; вміти користуватися ремонтним обладнанням; стежити за новинками в автомобільній галузі.

Автослюсар повинен виконувати досить швидко точні рухи, тонко дозувати величину зусиль. У деяких випадках йому доводиться працювати в незручному положенні. Для діагностики стану двигуна велике значення мають слух, технічне мислення, спостережливість, розуміння логіки роботи механізмів, чіткі просторові уявлення. Автослюсар повинен вміти подумки уявити взаємодію всіх деталей автомобіля. Слюсарі з ремонту автомобілів часто працюють із забрудненими деталями та мастильними матеріалами; піднімають важкі деталі та інструменти.

Головні риси характеру: акуратність, порядність наполегливість, самостійність, організованість.

Попит на професію буде постійно зберігатися на високому рівні. За умови постійного самовдосконалення, розвитку технічно мислення, новаторства та підвищення фахового рівня, можливе відкриття власної справи.

Підготовка фахівців здійснюється у професійно-технічних навчальних закладах, безпосередньо на виробництві. Можливе продовження навчання у вищих навчальних закладах.

Якщо Ви зацікавились цією професією, Ви можете докладніше ознайомитися з нею в приймальній комісії.

Разом із свідоцтвом слюсаря з ремонту автомобілів 3-4 розряду ви можете отримати свідоцтво водія категорії «С1».

Водій категорії «С1». Автомобільний парк нашої країни величезний. Безліч автомобілів використовуються в різних галузях народного господарства – автобуси багатьох типів і марок, самоскиди, автокрани, рефрежератори та ін.

Можна навчитися керувати автомашиною, але стати хорошим водієм може не кожен. Тут важливу роль відіграє оперативне мислення, здатність у найкоротший час оцінити дорожню ситуацію і прийняти найбільш вигідне рішення. 

Водій повинен бути завбачливим, спостережливим і вдумливим (бачити не тільки те, що відбувається на дорозі, але і те, що може статися, судячи з поведінки учасників руху). Професія водія висуває певні вимоги і до фізичної підготовки, стану здоров’я. Водій повинен володіти навичками управління машиною в різних умовах і знати способи визначення та усунення неполадок, правила технічного обслуговування та будову автомобіля.

Автоелектрик (ТО і ремонт електрообладнання автомобіля). Велика насиченість автомобіля електронними пристроями змінила й вимоги до його технічної експлуатації. Сьогодні застосування електроніки на автомобілях набуває темпів і забезпечує автоматизацію робочих процесів, економію пального, безпеку руху, чистоту навколишнього середовища та поліпшує умови праці водія. 

Електронні системи використовуються для діагностування технічного стану вузлів та агрегатів автомобілів і не тільки вказують на несправність, а й повідомляють водія про несправності в системах гальм, змащування та охолодження, про відчинені двері, затиснуте ручне гальмо тощо.

Технічне обслуговування, ремонт та діагностування сучасного автомобіля може виконувати лише висококваліфікований технічний персонал, який досконало знає його будову та правила експлуатації. Отримавши свідоцтво автоелектрика, ви зможете обслуговувати, діагностувати, ремонтувати електричне та електронне устаткування, бортові комп’ютерні системи, виконувати комп’ютерну діагностику та ремонт систем керування двигуном, встановлювати сигналізації, замки електричних склопідйомників, GPS системи, аудіосистеми, ксенонові і біксенонові лампи, системи підігріву дзеркал і сидінь.

Токар. Як суміжну спеціальність до професії слюсаря з ремонту автомобілів ви можете обрати і професію токаря – найпоширенішу в машинобудуванні. Токар-універсал працює на універсальному токарно-гвинторізному верстаті, що дозволяє виконувати всі види токарних робіт. Зазвичай це найдосвідченіший працівник, який виконує унікальні вироби – деталі з складною фасонною поверхнею, з отворами, канавками, внутрішньою і зовнішньою різьбою. Деталі можуть бути різних розмірів – від кількох міліметрів до величезних, багатотонних. Крім верстата токар використовує різні інструменти: ріжучі, контрольно-вимірювальні, пристрої для кріплення різців і заготовок.

Кваліфікований токар знає основи технології, металознавства, опору матеріалів, систему допусків і посадок, розуміє принцип роботи верстата і вміє його налагодити, знає причини браку. Токарю важливо розвинути в собі технічне мислення, просторову уяву, точність рухів, стійку увага, акуратність, творче ставлення до справи.

Перейти до вмісту